Νανοτεχνολογία

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.

Text Resize

-A +A
Printer-friendly versionSend by email

Τι είναι η νανοτεχνολογία;

Η νανοτεχνολογία είναι ο κλάδος της επιστήμης που έχει σαν σκοπό να δημιουργήσει σωματίδια ύλης τα οποία είναι πολύ μικρά σε μέγεθος - συνήθως 100 νανόμετρα ή μικρότερα. Ένα νανόμετρο (nm) είναι ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Για να καταλάβει κανείς το σχετικό μέγεθος ενός νανόμετρου προς το μέτρο μπορεί να φανταστεί το εξής: αν η γη είναι όσο ένα μέτρο τότε το νανόμετρο είναι όσο ένα μήλο! Όταν ένα κοινό υλικό μικραίνει σε επίπεδο νανοκλίμακας τότε παρουσιάζει πρωτότυπες και μοναδικές ιδιότητες, σε σχέση με τα μόρια ή τα ευμεγέθη, κλασσικά υλικά όπως τα γνωρίζουμε.

 

Που εφαρμόζεται;

Η νανοτεχνολογία είναι η επιστήμη που καθημερινά εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο και βρίσκει νέα πεδία εφαρμογής. Προϊόντα της χρησιμοποιούνται στην ιατρική, στην ενέργεια, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ασφάλεια, σε υλικά υψηλής αντοχής, σε έξυπνα υλικά και σε πολλές άλλες εφαρμογές. Η νανοτεχνολογία είναι η επιστήμη που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για νέα πρόοδο στους υπόλοιπους τομείς.

 

Γιατί νανοτεχνολογία για τις επιφάνειες μου;

Σε αντίθεση με προϊόντα δύο ή περισσότερων συστατικών ή σιλικονούχων σκευασμάτων τα οποία συχνότατα δημιουργούν "πλαστικό φιλμ προστασίας", τα προϊόντα νανοτεχνολογίας αδιαβροχοποιούν και προστατεύουν τις επιφάνειες εισχωρώντας βαθιά στους πόρους των υλικών. Τα απειροστά μικρά νανοσωματίδια "ντύνουν" εσωτερικά τους πόρους των υλικών εξασφαλίζοντας την απώθηση νερού ή διαβρωτικών παραγόντων με χημικές δυνάμεις. Με τον τρόπο αυτό, η προστασία φτάνει βαθιά μέσα στην επιφάνεια και δεν επηρεάζεται από τριβή, καταπόνηση ή μηχανική φθορά. Ταυτόχρονα εξασφαλίζεται μεγάλη αντοχή στο χρόνο, η οποία μπορεί να φτάσει τα οκτώ χρόνια με διατήρηση του 95% της αρχικής δραστικότητας. Η "σκληρή" ηλιακή ακτινοβολία (υπεριώδες φάσμα) δεν επηρεάζει την προστασία. Επίσης καθώς τα προϊόντα νανοτεχνολογίας δεν δημιουργούν φιλμ, δεν αλλοιώνουν την όψη των επιφανειών που εφαρμόζονται.

 

Διαπνοή.

Σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής, αποτελεί η διαπνοή των τροποποιημένων επιφανειών. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση εσωτερικής διαρροής, οι επιφάνειες που τροποποιήθηκαν, επιτρέπουν τη μονόδρομη μεταφορά του νερού με τη μορφή υδρατμών από το εσωτερικό του υλικού προς το περιβάλλον. Η υγρή μορφή του νερού παραμένει εκτός του υλικού. Με τον τρόπο αυτό, αποκλείονται φουσκώματα και ρωγμές εξασφαλίζοντας ότι πιθανές αρνητικές πιέσεις νερού εξισώνονται με το φαινόμενο της εξάτμισης. Συνολικά, το νερό από εσωτερική διαρροή αντί να συσσωρεύεται, εξατμίζεται στο περιβάλλον χωρίς να επιβαρύνει την επιφάνεια.

 

Nanophos

H Nanophos είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία πρωτοπώρος στον τομέα της νανοτεχνολογίας. Έχωντας αναπτύξει δικιά της τεχνογνωσία, παράγει "έξυπνα" υλικά που δίνουν λύσεις σε προβλήματα που συναντώνται καθημερινά. Εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Πορτογαλία, στις Σκανδιναβικές χώρες, στα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν κ.α.. Έχει τιμηθεί και βραβευθεί πολλές φορές για τα προϊόντα της.